torstai 23. heinäkuuta 2015

Kaloritonta makeutta steviasta

Pitkästä aikaa taas mukana Buzzador-kamppiksessa meikäläinenkin. Tytti tuossa aikaisemmin bloggaili hyytelösokereista, minä pääsin mukaan Hermesetas Stevia Sweet -kampanjaan. Tällaiselle sokerihiirelle kuin minä tämä oli oikein hyvä tuote testattavaksi, sillä olen jo pitkään yrittänyt vähentää sokeria ruokavaliostani, onnistuneesti. Mutta silti tekee mieli makeaa aina välillä! Stevia on kasvi, jonka lehdistä makeutusaine (stevioliglykosidi) valmistetaan. Stevia on luontaisesti sokeria makeampaa (jopa 300-kertaisesti!), mutta ei sisällä kaloreita tai hiilihydraatteja. Hermesetaksen Stevia Sweet -tuotteet käyvät mainiosti ruoanlaittoon ja muuhun makeutukseen tavallisen sokerin sijaan.

Testipaketissa oli mukana sekä Stevia Sweet Crystal -kidemakeutusainetta sekä muodoltaan perinteisiä pikkuisia makeutusainetabletteja. Samanlaisia (muodoltaan, siis) Hermesetas on myynyt jo vuosikymmeniä. (Omat ensimmäiset muistoni Hermesetas-tuotemerkistä ovat varmasti isovanhempieni luota, jostain kaukaa 1980-luvulta... Makeutusainetabletti tuntui tosi hassulta kielellä, kun keinotekoinen makeutusaine olikin ihan hurjasti makeampaa kuin sokeri.)

Stevia Sweet -tuotteita testasin ensimmäiseksi leivonnassa, kun olin lähdössä kaverin pihasynttärikutsuille. Kutsussa oli pyyntö tuoda jotain nyyttäripöytään ja minä päätin kokeilla Buzzador-esitteen lusikkaleipäreseptiä. Lusikkaleivät ovat minun perheessäni perinteinen joululeivonnainen ja resepti on peräisin isoäidiltäni tai hänen äidiltään - nyt oli kovat paineet kokeilla tätä ohjetta!


Nämä on niin söpöjä pikkumedaljonkeja!

Ja hyviähän niistä tuli! Taikinasta tuli oikeanlaista rakenteeltaan ja lusikkaleivät paistuivat nätisti. Lusikkaleivät olivat ehkä hieman hauraampia ja murenevaisempia kuin ne, joihin olen jouluisin tottunut, mutta itse asiassa pidin tästä rakenteesta perinteisiä enemmän! Kevyt pyörittely Stevia Sweet Crystalissa ja herkut olivat valmiita tarjottavaksi koeyleisölle, eli muille synttärivieraille.

Katosivat parempiin suihin vallan nopeasti ja monet kehuivat makua!

Salainen ainesosani: vadelma-granaattiomenamarmeladi! Perinteisesti lusikkaleivissä meillä on käytetty omenahilloa, mutta ai että, tämä oli kyllä kertakaikkisen erinomainen parannus perinteeseen!

 Seuraavaksi ajattelin testailla itselleni uutta ruokareseptiä, hapanimelää kastiketta. Olen juuri niin laiska arkikokkaaja, että kun mieleni tekee hapanimelää, menen joko ravintolaan tai markettiin valmissoosihyllyn ääreen... Nyt tein kastikkeen alusta asti itse, Stevia Sweet -makeutusainetta käyttäen. Jälleen kerran, oikein onnistunut kokeilu. Joskin ehkä tomaattisosetta taisi livahtaa sen verran liikaa, että seuraavalla kerralla muokkaan reseptiä siltä osin hieman.Kahvin, teen ja jääteen makeutukseen kokeilin Stevia Sweet -tuotteita myös. Makeutustabletit jättävät hauskan "haamun" nesteeseen liuetessaan, joten pieni sekoitus on aina paikallaan. Stevian makeudesta huolimatta olin huomaavinani, että kun tavallisesti käytän perus-Hermesetas-tabletteja joskus jopa kaksi kappaletta kahviin, kahdella Stevia-tabletilla kahvista ei tullut yhtä makeaa. Mutta se ei menoa haitannut, koska tarkoitus olisi muutenkin totuttaa makunystyrät hieman vähemmän makeaan makumaailmaan. Jääteehen sai lisätä aika monta nappulaa, koska tein sitä kesän kolmen ainokaisen hellepäivän kunniaksi melkein kahden litran satsin. Mutta hyvin makeutui kylmäkin juoma tableteilla, jotka liukenivat myös kylmään nesteeseen oikein mainiosti.

Kahvikuppi tyhjenee kyllä aina, oli kahvi sitten makeutettua tai ei!

Olen siis ollut varsin tyytyväinen Hermesetas Stevia Sweet -tuotteisiin ja aion jatkaa erityisesti kidemakeutusaineen käyttöä sokerin korvikkeena ruoanlaitossa ja leivonnassakin. Stevia-makeutusainetta tarvitaan vain puolet verrattuna tavalliseen sokeriin, joten reseptien ainemäärien kanssa pitää vielä vähän miettiä, mutta maku on ainakin ollut erittäin hyvä. (Ja sivumennen sanoen, tämä makeutusaine tuoksuu tosi hyvältä! Hassu aistihavainto.)

Verkosta on helppo löytää artikkeleita, joissa stevioglykosidin ja muiden keinotekoisten makeutusaineiden  käyttöä kritisoidaan. Olen sitä mieltä, että kaikessa makeutuksessa on ongelmapuolensa ja kohtuus & järki on syytä pitää mukana, kun makeutusaineita käyttää. Ei ole tarkoituksenmukaista ajatella, että koska steviapohjaisessa makeutusaineessa ei ole kaloreita, sitä voi käyttää määrättömästi. Järkevämpää on miettiä omaa sokerinkäyttöään perusteellisesti ja ryhtyä pyrkimään kohti vähemmän makeaa elämää ylipäänsä. Ja kun makeanhimo on ruokavaliolla muuten saatu kuriin, voi vaikka sitten makeuttaa herkkuhetket kalorittomasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti